Skip to main content
En blåsig saga från Norge: förstärkning av fundament med nya bergankare
11 januari, 2024

En blåsig saga från Norge: förstärkning av fundament med nya bergankare

11 januari, 2024

Under sommaren 2023 fick Suvic möjlighet att genomföra ett intressant projekt i det karga landskapet i norra Norge. Målet var att få fundamenten till kundens vindkraftverk att hålla under hela den planerade livslängden för vindkraftverken. Vi lyckades med denna uppgift genom att utveckla en innovativ lösning, som innebar att stärka den befintliga grunden genom att lägga till nya bergförankringar. 

"Vi blev kontaktade av en kund som frågade om vi kunde göra det här. Eftersom vi redan hade gjort en något liknande typ av förstärkning tidigare tog vi chansen", säger Jaakko Norrkniivilä, designchef på Suvic. Suvic var tvungen att tillämpa en ny arbetsmetod för att få jobbet gjort. "Det unika med projektet illustreras väl av det faktum att kunden redan hade gjort undersökningsarbetet, ända ner till borrarna på oljeriggarna, som alla hade sagt att de inte kunde utföra arbetet eller inte var villiga att ta på sig det alls", fortsätter Norrkniivilä. 

Fantastiskt landskap – utmanande förhållanden 

Arbetet påbörjades sent på sommaren, eftersom området var under en skyddsperiod för renkalvar efter kalvning. Sami Sainio, som agerade som platschef, nämner att hanteringen av värmen inte var en stor fråga på den här byggarbetsplatsen: "När vi besökte platsen några veckor innan arbetet började i början av juni, låg det fortfarande snö på marken. Även under arbetet var vädret så strängt som det bara kan vara vid Ishavskusten - men utsikten var spektakulär!" Trots det hårda sommarvädret fortskred arbetet väl, och kunden var aktivt involverad och bidrog till arbetsplatsens framgång. Både egen och underentreprenörens arbetskraft användes på plats. "Kort sagt var samarbetet sömlöst", sammanfattar Sainio. 

Arbetet i vindkraftsparken utfördes med diamantborrning, där 9–12 m djupa hål borrades för totalt 26 ankare. Eftersom det var befintliga fundament borrades hålen mellan de befintliga bergankarna i stålplattan, fundamentet och berget. Nya bergankare installerades sedan i dessa nya hål och spändes. På grund av utrymmesbegränsningar kunde konventionell borrutrustning inte användas på platsen, och ny utrustning med den senaste borrtekniken modifierades för jobbet. 

Vid behov kan Suvic också borra ut en befintlig gammal bult och installera en ny bult i samma hål för att förstärka fundamenten för vindkraftverk - en åtgärd som de flesta branschaktörer saknar kompetens för. "Vi kan tillhandahålla tjänster i olika skeden av parkernas livscykel", påpekar Norrkniivilä och tillägger: "Från början har ett av våra kärnvärden varit att vara redo att hjälpa kunden genom att erbjuda den bästa möjliga lösningen, med den professionalism och kvalitet som krävs för att leverera den." 

Redo att arbeta i hela Norden 

Fri rörlighet för arbetskraft inom Norden möjliggör genomförandet av projekt inte bara i Finland utan också enkelt i Sverige och Norge. Att bege sig norrut är särskilt bekvämt med företagets bas i Uleåborg. Eftersom Suvic redan har tidigare erfarenhet av gränsöverskridande verksamhet är de juridiska aspekterna av till exempel transport av fordon och utrustning väl hanterade. 

Norrkniivilä säger att företagets fördel också ligger i att ha en flexibel, viljestark och kapabel arbetskraft. "Vi har ett team som är redo att utmana sig själva genom projektuppdrag i nya miljöer och förhållanden." 

Elektroniikkatie 4
90590 Oulu, Finland
+358 20 741 8840

Fakturering

Skicka helst fakturor till vårt företag som e-fakturor. Fakturan ska åtföljas av arbetsplatsens nummer och littera. Fakturorna ska adresseras separat till varje arbetsplats.

Suvic Oy

Vi tillämpar omvänd betalningsskyldighet vid köp av byggtjänster.

Nätfaktureringsadress: 003728198741
Nätfaktureringsoperatör: 003721291126 (Maventa)
E-postfakturor: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Suvic AB

Nätfaktureringsadress: 5594260944
Nätfaktureringsoperatör: Apix Messaging (APIXSE)
E-postfakturor: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.