Skip to main content
Pietaris anställnings historia: Direkt från skolbänken till Suvic
22 januari, 2024

Pietaris anställnings historia: Direkt från skolbänken till Suvic

22 januari, 2024

Pietari Savonjousi anslöt sig till Suvic våren 2020. Nu, efter sju byggarbetsplatser och över 130 byggda vindkraftsfundament, ser Pietari tillbaka på sina fyra njutbara år på fältet. Han hyllar Suvics arbetsgemenskap som innovativ och energisk: "Här vågar vi prova nya saker och fastnar inte i gamla rutiner!" 

Ökande ansvar med växande expertis 

Pietari kom till Suvic direkt från skolbänken: "Efter gymnasiet åkte jag till Villmanstrand för att studera byggnadsteknik. Under mina studier hade jag möjlighet att jobba på några ställen, och på själva examensdagen började jag som arbetschef på Suvic." 

När Pietari anslöt sig till Suvic inkluderade hans initiala uppgifter att arbeta som arbetschef för armering och övervaka grundbyggnation. "Min första arbetsplats var Paskoonharju vindkraftpark, där vi byggde 21 vindkraftsfundament", berättar Pietari. Efter att ha arbetat på flera vindkraftsplatser sedan dess är Pietari för närvarande involverad i solparken Lakari nära Raumo, som täcker en yta på cirka 40 hektar. I Lakari har Pietari, som ansvarig arbetschef, övervakat upp till 250 anställda. Han nämner att arbetsplatsen har ett fantastiskt team: "Unga människor och ett par äldre kollegor. Vi har en bra teamanda och arbetar sömlöst tillsammans." 

Bidrar till den gröna övergången 

Energisektorn genomgår en förändring, tydligt på byggarbetsplatser där Suvic stolt bidrar till att bygga förnybar energi. Organisationen strävar kontinuerligt efter att förbättra byggprocesser och arbetsmetoder med målet att minska utsläppen genom innovation och utveckling. 

Pietari hamnade ursprungligen på Suvic eftersom vindparkbyggande intresserade honom mer än traditionell byggnation. Arbetet har förblivit livligt och erbjudit ständig exponering för nya upplevelser: "Det är trevligt att vara en del av den gröna övergången. Energisektorn utvecklas, med något nytt varje år. Det sker förändringar i typerna av vindkraftsfundament, och vi bygger solparker parallellt med vindkraftsprojekt." 

Som ansvarig arbetschef inkluderar Pietaris nuvarande ansvarsområden schemaläggning, planering av arbetsfaser och övervakning av framsteg. "Och det finns också entreprenörmöten, platsbesök och genomförande av mina egna inspektioner", tillägger Pietari. Han nämner att nivån av ansvar har växt "enormt" under åren: "Men jag har trivts med det." Pietari betonar att lita på kollegor är nyckeln för att göra det enklare för sig själv: "Vi strävar efter att planera uppgifter tillsammans, och utmaningar löses som ett team. Ofta uppdateras planerna under byggnadsprojektet, och det är viktigt att hålla alla informerade om framstegen." 

Lärandet tar aldrig slut 

Pietari konstaterar att han lärde sig mest om arbete och samarbete med människor efter skolan och studierna: "Det finns ingen genväg till framgång; du måste bara våga gå och se hur något görs. Genom att observera andra och göra det själv lär du dig bäst!" Eftersom arbetet inom energisektorns konstruktion är projektbaserat och kollegor byter från en plats till en annan, delas information och bästa metoder över projekt. Pietari nämner att det alltid tar tid i början av ett projekt att vänja sig vid nya kollegor och bli bekant med nya människor, men förändringen i dynamiken är uppfriskande. "Arbetet är alltid lite annorlunda med ett nytt team. Du lär dig att plocka upp bra metoder och blanda nya sätt att göra saker med det gamla." 

Även om Pietaris erfarenhet av arbetsledning främst har fokuserat på förstärkning och grundar, med hans senaste engagemang i solkraftbyggnad, har han lust att fortsätta utvecklas i framtiden – kanske ta på sig roller på projekt- och ledningsnivå: "Jag vill utöka min kunskap till nästa nivå när det gäller produktionsledning och hantera projekt mer heltäckande." 

När det gäller personlig utveckling nämner Pietari att skärpa Excel-färdigheter, delta i kurser som utforskar branschens framtid och kontinuerligt underhåll och förbättring av färdigheter. "Säkerhetsfrågor kräver naturligtvis kontinuerlig utbildning", påpekar han. Som arbetschef är Pietari ansvarig för att se till att alla på arbetsplatsen hanterar arbets- och säkerhetsrelaterade frågor. "Varje år införs nya föreskrifter och riktlinjer, som måste genomföras på arbetsplatsen och kommuniceras till hela teamet. Därför måste du alltid lära dig dem först." 

Enligt Pietari har introduktionen medvetet förbättrats under hans tid på Suvic: "Jag kan rekommendera den nuvarande arbetsgivaren från det perspektivet. Varje nykomling på platsen får en bra introduktion, och vi har till exempel en annan erfaren arbetschef som vägleder och handleder arbetsledarpraktikanter." 

Vem 

Namn: Pietari Savonjousi 
Började på Suvic: Maj 2020 
Titel: Ansvarig arbetsledare 
Utbildning: Ingenjör 

Elektroniikkatie 4
90590 Oulu, Finland
+358 20 741 8840

Fakturering

Skicka helst fakturor till vårt företag som e-fakturor. Fakturan ska åtföljas av arbetsplatsens nummer och littera. Fakturorna ska adresseras separat till varje arbetsplats.

Suvic Oy

Vi tillämpar omvänd betalningsskyldighet vid köp av byggtjänster.

Nätfaktureringsadress: 003728198741
Nätfaktureringsoperatör: 003721291126 (Maventa)
E-postfakturor: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Suvic AB

Nätfaktureringsadress: 5594260944
Nätfaktureringsoperatör: Apix Messaging (APIXSE)
E-postfakturor: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.