Skip to main content
Sommaren på Suvic – sommarpraktikanternas erfarenheter på byggplats
02 oktober, 2023

Sommaren på Suvic – sommarpraktikanternas erfarenheter på byggplats

02 oktober, 2023

Under sommaren 2023 arbetade två sommarpraktikanter, Peppi Penttilä och Matti Martin, på Suvics byggarbetsplats i Ii, Finland. Deras uppgift innefattade att bygga två parker: Isokangas och Palokangas, där Suvic hade ansvar för grundarbetet. Detta projekt omfattade 17 fundament, 16 var bergankarfundament och en var en gravitationsfundament.

Sommarpraktikanterna började sitt arbete i början av maj och återvände till sina studier i slutet av augusti. Byggarbetsplatsen erbjöd dem båda en utmärkt möjlighet att följa konstruktionen av vindkraftsfundament från början till slut.

En hybridmodell som kombinerar fält- och kontorsarbete

Suvic rekryterar ofta studenter från olika områden. De mest typiska sökande är studenter inom civilingenjör, byggnads- och anläggningsteknik, energi- och miljöteknik och elektroteknik. Till exempel studerar Peppi civil- och miljöteknik vid Uleåborg universitet och kommer att återvända till sitt tredje år av studier till hösten, inklusive arbetet med sin kandidatuppsats.

I hennes fall valde de en hybridarbetsmodell där Peppi tillbringade en del av sin vecka i en ledande roll på byggarbetsplatsen och resten av tiden praktiserade på Suvics kontor i Uleåborg. Hennes ansvarsområden på byggarbetsplatsen inkluderade dokumentation, kvalitetssäkring och arbete relaterat till säkerhet. På kontoret bistod hon med kabellayoutplaner, strukturella beräkningar och olika andra uppgifter relaterade till byggnadsteknik, inklusive 3D-design.

Sommaren erbjuder möjlighet till ledande erfarenhet

Matti, en andraårsstudent inom maskinteknik vid Oamk, hade som mål att arbeta i en ledande roll när han sökte till Suvic, och hans önskan gick i uppfyllelse i Isopalo. Han fokuserade helt på ledande uppgifter, vilket inkluderade olika ansvarsområden som övervakning av arbetsmiljö (inklusive MVR-ronder), mottagning av leveranser, inspektion av förstärkningar och andra uppgifter inom kvalitetssäkring, inklusive förberedelser inför betongtillverkning.

För Matti erbjöd sommaren gott om möjligheter att lära sig nya saker, både när det gäller arbetsuppgifter och ordkunskap. Han sa: "Jag är verkligen glad att jag fick använda engelska på byggarbetsplatsen. Nu känner jag mig mer självsäker, eftersom jag vet att det är användbart på arbetsplatsen, och tröskeln för att använda språket är lägre även i mina hobbys!"

Mer än bara lön - värdefullt lärande från praktiken

Båda sommarpraktikanterna delade med sig av att de fann massor av intressanta och nya saker att lära sig redan från början av praktiken. Matti tillade: "Vi har dock fått stöd och råd från våra kollegor i allt, så det har varit lätt att be om hjälp. Suvic har också gjort det enkelt att integreras i teamet, och det finns trevliga människor här."

När Peppi och Matti reflekterar över sin sommar påpekar de olika minnesvärda ögonblick från Ii. Enligt Matti har den bästa delen av sommaren varit de stunder då han insåg att han kunde arbeta självständigt. Han sa: "Mot slutet av sommaren började jag förstå vad alla olika arbetssteg krävde, och jag lärde mig att förutse dem bättre."

Peppi å andra sidan nämnde förberedelserna inför betongtillverkningen som en betydande erfarenhet, då duon arbetade tillsammans: "Under de tidpunkterna kändes det som om vi verkligen gjorde en skillnad genom att se till att allt gick smidigt nästa dag. Det här har varit en mycket lärorik och mångsidig praktik. Jag inser nu hur mycket jag vet om vindkraftsbyggnation, även om jag praktiskt taget hade noll kunskap innan sommaren."

Sommartjänster ger dig chansen att bevisa dina färdigheter och din attityd

Sommartjänster och praktikplatser ger studenter och nyligen examinerade möjlighet att visa upp sina färdigheter och arbetsmoral. Framgång inom energibyggbranschen kräver en vilja att ta på sig uppgifter, en engagerad inställning till kontinuerlig inlärning och en öppen inställning till utveckling. Janne Räisänen, produktionschef på Suvic, nämnde: "Många av våra fasta anställda har tidigare arbetat här som praktikanter eller sommarpraktikanter, och några har även genomfört sina examensarbeten hos oss." Han fortsatte: "Vi har redan avtalat med Peppi om att hon kommer att fortsätta arbeta deltid på Suvic under vintern. Vi uppmanar dock starkt alla att slutföra sina studier och examina. Du kan alltid komma tillbaka till oss senare!

Sommartjänster ger också studenter möjlighet att bekanta sig med företaget och dess kultur. I Suvics fall erbjuder sommartjänster också möjligheten att utforska området för förnybar energibyggande, som inte alltid är väl täckt i klassrumsundervisningen. Räisänen tillade: "Allmänna byggarbetsplatsrutiner och platsnavigering är aspekter som inte lärs ut i klassrummet. Dessutom skiljer sig betongtillverkningen på en vindkraftspark avsevärt från exempelvis bostadsbyggande, främst på grund av volymen. Att ha befintlig erfarenhet från en byggarbetsplats är ovärderligt vid jobbsökning efter examen, även om vi naturligtvis erbjuder noggrann introduktion till alla nya medarbetare."

PS: Vill du vara med och utveckla morgondagens energi? Funderar du på en praktikplats, sommarjobb eller examensarbete? Kontakta oss med en öppen ansökan och berätta om dina studier, erfarenheter, planer och mål. Vi granskar alla ansökningar och kommer att informera dig om vi har en roll som matchar det du letar efter.

Vår officiella ansökningskampanj för sommarjobb för 2024 kommer att börja lite senare, mot slutet av 2023.

Elektroniikkatie 4
90590 Oulu, Finland
+358 20 741 8840

Fakturering

Skicka helst fakturor till vårt företag som e-fakturor. Fakturan ska åtföljas av arbetsplatsens nummer och littera. Fakturorna ska adresseras separat till varje arbetsplats.

Suvic Oy

Vi tillämpar omvänd betalningsskyldighet vid köp av byggtjänster.

Nätfaktureringsadress: 003728198741
Nätfaktureringsoperatör: 003721291126 (Maventa)
E-postfakturor: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Suvic AB

Nätfaktureringsadress: 5594260944
Nätfaktureringsoperatör: Apix Messaging (APIXSE)
E-postfakturor: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.