Skip to main content
Anttis anställnings historia: den multidimensionella världen av mätning
15 mars, 2024

Anttis anställnings historia: den multidimensionella världen av mätning

15 mars, 2024

Antti Hiltunen är Suvics senior mätningschef, som började i teamet våren 2022. Han sökte jobb på Suvic eftersom han lockades av en bra arbetsgemenskap med bekanta och likasinnade människor. Det bästa med jobbet för Antti är variationen och de nya utmaningarna som ska lösas.   

Mätning inomhus och utomhus  

Antti blev inspirerad att ansöka om att studera lantmäteri som lärling för tio år sedan: "Min första yrkesutbildning var som vildmarksguide, och det lät som om arbetsbeskrivningen för en lantmätare skulle erbjuda en lämplig balans mellan utomhus- och tekniska aspekter." Efter skolan följde en sex månader lång teknisk praktik hos en lokal kommun, varefter önskan att arbeta med byggnadsmätning var tydlig. "Jag har haft tur i min karriär genom att jag har haft bra mentorer och guider på vägen sedan mina första sommarjobb, och jag kom in i rätt sätt att arbeta direkt", säger Antti. 

Efter praktikperioden fortsatte han att arbeta för ett mätningsteknik företag, där han också arbetade med vindkraftsanläggningar: "Jag lärde känna människorna och arbetssättet på Suvic, vilket inspirerade mig att ansöka om en mer utmanande roll på företaget."   

I praktiken innebär jobbet som mätningschef att fördela och övervaka arbetet. Antti skaffar resurser till arbetsplatserna. "Jag definierar också riktlinjer för de specifikationer som ska användas för mätningar", säger han. Även om fältarbete där man går runt för att lösa utmaningar på platsen är den mest synliga delen av jobbet, görs mycket av det moderna mätningsarbetet på datorn. "Till exempel är mätdata, massmängder, maskinstyrningsmodeller och redigering av dem faktiskt den största delen av jobbet."   

Det bästa med jobbet för Antti är variationen: "Man vet aldrig vad dagen kommer att innebära, vilken typ av uppgifter och utmaningar man kommer att få ta itu med och i vilken utsträckning. Det håller sinnet fräscht!" På frågan vem Antti skulle rekommendera att arbeta med lantmäteri betonar han att arbetet i slutändan handlar om att lösa praktiska problem. I själva arbetet är det bra att förstå att det inte finns något sådant som en felfri mätning, och det är därför du alltid måste behålla perspektivet. 

Lantmätaren säkerställer kvaliteten  

Mätning möjliggör förutsägbarhet, kostnadsstyrning och kvalitetssäkring. Mätaren kan i förväg förbereda sig för framtida arbete, och det ligger i allas intresse att eventuella frågor som kan behöva beaktas i utformningen eller genomförandet identifieras i detta skede. "Värdet av bra mätning är inte förstås fullt ut på plats. Ofta är mätarna konsulter, men eftersom Suvic har sina egna mätare är det enkelt att arbeta med platsen: arbetet utförs i samma rytm och problem löses tillsammans", Antti berättar. Mätning hjälper till att uppnå de platser som krävs enligt tillståndsvillkoren och håller byggandet inom de gränser som definierats av projektet. Antti förklarar att det inom projektområden också kan finnas behov av att markera "no-go-områden", där sällsynta växter, utrotningshotade djur eller fornminnen kan finnas.  

Antti förklarar att behovet av att upprätthålla kunskap är nästan automatiskt, eftersom det finns ständiga stimuli som leder till att man söker efter och internaliserar ny information. "Särskilt på en ny typ av plats måste du fördjupa dig ganska djupt i standarderna för det specifika området för att kunna utforma mätningen enligt kraven." Förutom kontinuerliga självstudier och att lära sig grunderna, omfattar den utbildning som krävs för mätningsarbete även trafiksäkerhet och, naturligtvis, de alltid användbara första hjälpen-kunskaperna. 

Så vad kan gå fel vid mätning? Enligt Antti är det största problemet vid mätning risken för mänskliga misstag: "Det är vanligtvis inget fel på instrumenthuvudet, men att kontrollera mätresultaten är en del av mätrutinen. Den vanligaste orsaken till fel är att man har bråttom av en eller annan anledning." En intressant detalj i lantmätarens arbete är övervakningen av rymdvädret, eftersom kraftiga atmosfäriska störningar på grund av solvindar kan orsaka oväntade problem för satellitpositioneringen. "Man kan inte alltid vara säker på om det är interferens eller trakasseri, men kontentan är att systemet i sig inte upptäcker fel i dessa specifika fall", avslutar Antti. 

Framtiden för lantmäteri är virtuell   

En lantmätare är en mycket gammal arbetsbeskrivning. Det finns historiska belägg för att det fanns lantmätare i det gamla Egypten så långt tillbaka som omkring 2700 f.Kr. och i romarriket var lantmätare ett mycket erkänt yrke. Förr i tiden behövdes lantmätare inte bara för byggnadsarbeten utan även för kartläggning av imperier och erövrade territorier. Antti säger att grunderna fortfarande är desamma: "Observationer görs i den verkliga världen och modelleras sedan på ett eller annat sätt till önskad noggrannhet. Men vi har kommit långt från att måla och illustrera vackra akvareller till att använda CAD-programvara för att förvränga bilder." 

Idag underlättas byggprocessen av en tredimensionell ytmodell. Maskiner som grävmaskiner är i å andra sidan utrustade med GPS, så att de i kan realtid se vilken nivå som ytan byggs på. Antti säger att själva mättekniken inte har förändrats så mycket på ett tag, men att förstärkt verklighet (augmented reality, AR) och drönarbilder just nu ger extra krydda. Med förstärkt verklighet är det möjligt att se vad som händer på platsen innan kranen ens har nått marken. Det gör att eventuella konstruktionsändringar kan identifieras i god tid. Antti ger ett exempel: "Om till exempel en väglinje är onödigt hög kan du omedelbart se det i naturen, och genom att sänka vägnivån kan du spara på mängden krossad sten." Suvic har redan Trimble AR-utrustning i bruk, som gör att användaren kan se maskinstyrningsmodellens situation och förhållandet mellan planerna och genomförandet på telefonens skärm. "Med drönarutrustningen bestäms punktmolnet antingen genom skanning eller fotogrammetri, vilket i sin tur gör att data kan användas för att stödja designen eller för att övervaka utförandet", förklarar Antti. 

Förutom den robotiserade takymeter har lantmätarna med sig GNSS-utrustning som baseras på satellitpositionering. "Även om vi har dyra och fina leksaker har vi alltid med oss ett måttband och ett vattenpass", skrattar Antti och berättar att murarsnöre, armeringsstål märker och sprayflaskor fortfarande är standardutrustning.  

Vem

Namn: Antti Hiltunen   
Började på Suvic: mars 2022   
Titel: senior mätningschef  
Kvalifikationer: lantmätare 

Elektroniikkatie 4
90590 Oulu, Finland
+358 20 741 8840

Fakturering

Skicka helst fakturor till vårt företag som e-fakturor. Fakturan ska åtföljas av arbetsplatsens nummer och littera. Fakturorna ska adresseras separat till varje arbetsplats.

Suvic Oy

Vi tillämpar omvänd betalningsskyldighet vid köp av byggtjänster.

Nätfaktureringsadress: 003728198741
Nätfaktureringsoperatör: 003721291126 (Maventa)
E-postfakturor: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Suvic AB

Nätfaktureringsadress: 5594260944
Nätfaktureringsoperatör: Apix Messaging (APIXSE)
E-postfakturor: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.