Simo Sarvisuo -tuulipuisto on valmis ja luovutettu

Sarvisuon projekti alkoi toukokuussa 2020 ja luovutettiin Tilaajalle lokakuun 2020 lopussa. Asennettavat voimalat ovat Suomen toiseksi korkeimpia, 240 m, ja ne tuottavat yli 5000 GWh (0,5 TWh) vuodessa sähköä. Tämä vastaa noin 8% kaikesta tämänhetkisestä Suomen tuulivoiman tuotannosta.

Sarvisuolle oli alkuperäisen suunnitelman mukaan tulossa 8 gravitaatioperustusta ja 19 kallioankkuriperustusta. Töiden edetessä 6 perustusta saatiin vaihdettua lennosta kallioankkuriperustuksiin kallion löydyttyä odotettua korkeammalta, lisäksi 4 perustusta suunniteltiin korotusosan kanssa kallioankkuriperustuksiksi. Lopulta Sarvisuolle rakennettiin kaksi gravitaatioperustusta. Näillä muutoksilla saatiin laskettua hiilidioksidipäästöjä noin 40 000 kg, kun rakennusmateriaaleissa saatiin vähennettyä 4800 kuutiometriä betonia ja 670 000 kg raudoitusrautaa.

Erityistä projektissa on se, että kaikkien perustuksien yläpinta ovat rakennettu samaan tasoon nostokentän kanssa, joka toi oman haasteensa suunnittelulle ja toteutukselle

Haasteita projektiin toi muiden työmaatoimintointojen kanssa aikataulujen yhteensovittaminen, jotta perustustyöt etenevät sujuvasti maanrakennuksen ja kaapeloinnin kanssa. Sarvisuolla kallion laadun muutokset pienelläkin alueella aiheuttivat meille melkoisesti yllätyksiä ja ylimääräisiä työtunteja, mutta niistä huolimatta saimme projektin viimeisteltyä osaltamme ennen vuoden 2020 loppua”, kertoo Sarvisuon vastaava rakennusmestari Esko Erkkilä.