
Lauran työntekijätarina: viisi vuotta suvicilaisena
Laura Heikkinen on yksi Suvicin pitkäaikaisimpia työntekijöitä, ja käytännössä nähnyt yrityksen kasvun Y-tunnuksesta 94 miljoonan euron liikevaihtoa tekeväksi energia-alan rakentajaksi. Hän on viiden Suvicilla viettämänsä vuoden aikana ehtinyt toimimaan useissa eri tehtävissä. Näitä uraliikkuja ovat ohjanneet sekä yrityksessä kullakin hetkellä vallinneet osaamistarpeet että henkilökohtainen kiinnostus uuden oppimiseen ja rohkeus vastuun ottamiseen.
Veri veti työmaalle ja tuotantoon
Parhaillaan rakennesuunnittelijan koulutuksen saanut Laura työskentelee työpäällikkönä, mutta muitakin titteleitä CV:hen on ehtinyt kertyä. Ura rakennusalalla alkoi timpurin apurina: “Rakentelin pergoloita ja terasseja kesäisin. Opiskellessani työskentelin myös elementtitehtaalla valmistamassa linjalla mm. puuelementtejä ja välipohjia.” Aiemmassa työpaikassaan Laura toimi myös työnjohtajana, laatupäällikkönä, projektipäällikkönä ja IT-asiantuntijana, kunnes kaipaus takaisin tuotantoon pääsi kasvamaan: “Jossakin vaiheessa sitten tuntui, että olen ajautunut liian kauaksi siitä, mistä ja miksi olen alalle ponnistanut – halusin palata takaisin varsinaiseen rakentamiseen, eli työmaille ja tekemään asioita konkreettisesti.”
Ajoitus juurille palaamiselle oli sopiva, kun vanha työkaveri ehdotti Suvicille siirtymistä syksyllä 2018. Laura lähti vielä tuolloin varsin tuoreen yrityksen mukaan, ja ensimmäinen työsarka odotti HSEQ Managerina teollisuusrakentamisen parissa. “Puolessavälissä hanketta minua pyydettiin hankkeen vastaavaksi työnjohtajaksi, sillä olin ollut mukana projektin alusta asti. Roolin muutos hieman jännitti, mutta kun kelpasin paperilla kaupungillekin mestariksi, niin ajattelin, että kai tässä hommassa sitten pärjätään”, Laura nauraa.
Seuraavaksi edessä olikin jälleen hyppy tuntemattomaan: tuulivoimarakentamiseen Lakiakankaan 20 voimalan tuulipuistoon vastaavaksi työnjohtajaksi. Laura kertoo, että sinänsä tuulivoiman ja sen perustusten rakentaminen ei ole rakettitiedettä, mutta opeteltavaa dokumentaatiossa, ajoittamisessa ja eri vaatimuksissa oli silti suhteessa aiempaan “perinteisen” rakentamisen kokemukseen. “Ja sitten pyydettiinkin siirtymään taas HSEQ-hommiin", Laura kertaa, ja jatkaa: “Siinä sivussa luin betonityönjohtajan koulutusta ja olin valumestarina varsinaisen tehtävän rinnalla useilla Suvicin tuulipuistotyömailla.”
Viime keväänä rooli muuttui jälleen hieman: “Minua pyydettiin työpäälliköksi ja sain ensimmäisiksi projekteikseni Lappfjärdin laajennuksen ja Lakarin aurinkopuiston.” Samalla HSEQ:n kanssa työskentely koko yrityksen tasolla on jäänyt vähemmälle. “Vaikka suunnittelu, HSE ja laatuasiat ovatkin lähellä sydäntäni, niin tykkään olla työmaalla ja lähellä varsinaista rakentamista. Kun välillä on hieman härdelliä ja painetta, niin se vain pitää motivaatiotani yllä.”
Laura kuulostaa myös kaipaavan työmaan tarjoamaa sosiaalista ympäristöä, ja myöntääkin havainnossa ehdottomasti olevan perää: “Korona-aika meinasi latistaa minut aivan kokonaan, kun ei saanut olla yhdessä porukan kanssa. Nyt kun työmaalle taas pääsee, nautin Suvicin hyvästä yhteishengestä niin työmaalla kuin toimistollakin.”
Työntekijöistä huolehditaan hyvin
Laura kertoo, että viiden vuoden aikana Suvic on muuttunut yrityksenä, mutta työntekijöistä on pidetty hirveän hyvää huolta alusta asti. Hänen tullessaan taloon, oli kasassa tiivis nyrkillinen porukkaa ja tekeminen jopa perheenomaista. Sittemmin työntekijämäärä on kasvanut jo yli viidenkymmenen. “Väistämättä se johtaa siihen, että erilaiset asiat nousevat esille, kuin aiemmin. Johto on kuitenkin uskaltanut päästää osaajat irti ja antaa lähempänä tekemistä olevan portaan touhuta asioita. Kasvavana organisaationa tarvitaan myös enemmän väkeä huolehtimaan henkilöstöstä”, Laura pohtii. Välittäminen, yhdessä asioiden ratkominen ja positiivisessa mielessä perään katsominen realisoituvat kuitenkin edelleen jokapäiväisessä tekemisessä.
Määritellessään hyvää työpaikkaa Laura korostaa tuen, palautteen ja arvostuksen merkitystä: “Joskus olen joutunut ärähtämään, että jeesatkaa. Koskaan en ole kuitenkaan ilman apua jäänyt, kun sitä olen vain itse osannut pyytää.” Hän kertoo kokevansa, että saa tehdä työtä, joka inspiroi, motivoi ja pitää imussaan: “Tulin Suvicille isosta talosta, ja heti alussa sain luottamusta ja vapautta esimerkiksi dokumentaation kehittämiseen. Vaikka tyhjästä aloittaminen voikin olla välillä raskasta, niin on se myös motivoivaa – isommissa ja kypsemmissä organisaatioissa kehittäminen on täysin eriluonteista.”
Parhaillaan Laura opettelee, että riittävän hyvä riittää. “Olen läpi urani saanut palautetta, että olen liian pedantti. Haluan kuitenkin tehdä asiat tarkkuudella, enkä varmasti koskaan tule pääsemään siitä täysin eroon”, hän naurahtaa.
Mahdollisuuksia avautuu, kun niille sanoo kyllä
“Minua on aina pyydetty uusiin rooleihin yrityksen tarpeen ja tilanteen mukaan, ja olen lähtenyt niihin avoimin mielin”, Laura tiivistää liikkunsa Suvicin sisällä. Kaikkiaan hänen tähänastisesta uratarinastaan kiteytyy viisaus siitä, että kun sanoo tarjotuille mahdollisuuksille useammin “kyllä” kuin “ei”, avautuu myös tilaisuuksia oman osaamisen ja mukavuusalueen laajentamiseen.
Suvicilla työntekijöitä kannustetaan jatkuvaan ammatilliseen ja henkilökohtaiseen kehitykseen sekä kasvun asenteeseen. Vaikka taloon tietysti tullaan aina spesifiin avoinna olevaan tehtävään, niin Laura näkee, että ainakaan hänen kohdallaan ei ole koskaan muodostunut ongelmaa roolin tai tekemisen painopisteiden muokkaamisesta. Hän kokee tärkeäksi, että urapolkua ei tarvitse hakea talon ulkopuolelta, vaan mahdollisuuksia kehittyä firman sisällä tuetaan: “Itse esimiehenä olen esimerkiksi kysynyt työntekijöiltä osana kehityskeskusteluja, että mitä haluaisit tehdä sen lisäksi, mitä juuri nyt teet? Aina työntekijällä ei ole heti siihen suoraa vastausta, mutta on hauska huomata, miten sen keskustelun jälkeen aivot saattavatkin lähteä raksuttamaan uudella taajuudella.”
Kuka
Nimi: Laura Heikkinen
Aloitti työt Suvicilla: syyskuussa 2018
Titteli: Työpäällikkö
Koulutus: Rakennesuunnittelija