Skip to main content
Pietarin työntekijätarina: suoraan Suvicille koulun penkiltä 
22 tammikuu, 2024

Pietarin työntekijätarina: suoraan Suvicille koulun penkiltä 

22 tammikuu, 2024

Pietari Savonjousi liittyi suvicilaisten joukkoihin keväällä 2020. Nyt työmaita on takana seitsemän ja rakennettuja tuulivoimalaperustuksia jo yli 130 kpl. Kuluneet neljä vuotta Pietari kertoo viihtyneensä reissuhommissa hyvin. Hän myös kehuu Suvicin työyhteisön olevan innovatiivinen ja energinen: “Täällä uskalletaan kokeilla uutta, eikä kangistuta vanhoihin kaavoihin!” 

Vastuun määrä kasvaa osaamisen karttuessa 

Pietari tuli Suvicille suoraan koulun penkiltä: “Lukion jälkeen lähdin Lappeenrantaan opiskelemaan rakennustekniikkaa. Opintojen aikana kerkesin olla muutamassa työpaikassa ja Suvicilla aloitin työnjohtajana käytännössä samana päivänä kuin valmistuin.”  

Suvicille tullessa olivat ensimmäiset tehtävät työmaahenkilönä raudoituksen työnjohtajana toimiminen sekä perustusten valvominen. “Ensimmäinen työmaani oli Paskoonharjun tuulipuisto, johon rakensimme 21 tuulivoimalaperustusta”, Pietari kertoo. Sittemmin useita tuulivoimatyömaita läpi käynyt Pietari työskentelee juuri nyt Rauman läheisyydessä sijaitsevassa Lakarin aurinkopuistossa, jonka laajuus on noin 40 hehtaaria. Lakarissa vastaavalla työnjohtajalla on ollut alaisuudessa enimmillään noin 250 työntekijää. Hän kertoo, että työmaalla on hyvä porukka: “Nuorta väkeä ja pari vanhempaa kaveria. Meillä on hyvä yhteishenki, jossa puhalletaan yhteen hiileen.” 

Mukana vihreää siirtymää rakentamassa 

Energia-ala on parhaillaan murroksessa, ja tämä näkyy myös konkreettisesti työmailla, sillä Suvic on ylpeästi mukana rakentamassa uusiutuvaa energiaa. Organisaatiossa pyritään jatkuvasti parantamaan rakentamisen prosesseja ja työskentelytapoja, sillä tavoitteena on päästöjen pienentäminen uutta innovoimalla ja vanhaa kehittämällä. 

Alkujaan Pietari päätyikin Suvicille, koska tuulipuiston rakentaminen kiinnosti perinteistä rakennusalaa enemmän. Työ onkin pitänyt pirteänä, sillä siinä on jatkuvasti päässyt kokemaan uutta: “On kiva olla osaltaan mukana vihreässä siirtymässä. Energia-ala kehittyy ja joka vuosi tulee jotakin uutta. Tuulivoimaloiden perustustyypeissä on muutoksia, rakennamme tuulivoiman ohella aurinkopuistoja...” 

Nykyisellään vastaavan työnjohtajan vastuualueisiin kuuluvat mm. aikataulutus, työvaiheiden suunnittelu ja töiden etenemisen seuranta. “Ja sitten on lisäksi urakoitsijapalavereita, työmaakierroksia sekä omien tarkastusten pitämistä”, lisää Pietari, ja kertoo, että vastuun määrä on kasvanut “hirveästi” työvuosien aikana: “Mutta siitäkin olen vain tykännyt.” Pietarin mukaan avainasia omien töiden helpottumisen kannalta onkin, että työkavereihin pystyy luottamaan: “Pyrimme suunnittelemaan töitä yhdessä ja myös haasteet ratkotaan porukalla. Usein suunnitelmat päivittyvät hankkeen rakentamisen aikana, ja on tärkeää pitää kaikki kärryillä siitä missä mennään.” 

Oppiminen ei lopu koskaan 

Eniten Pietari kertoo oppineensa työstä ja ihmisten kanssa yhdestä tekemisestä koulun ja opintojen jälkeen: “Ei siinä ole oikotietä onneen, täytyy vain rohkeasti mennä katsomaan, miten joku asia tehdään. Muita seuraamalla ja itse tekemällä oppii parhaiten!” Koska työ on energiarakentamisen alalla projektiluonteista ja työkaverit vaihtuva työmaasta toiseen, jaetaan tietoa ja parhaita oppeja ristiin. Pietarin mukaan työkavereiden vaihtuminen ja uusiin henkilöihin totuttautuminen ottaa aina työmaan alussa aikansa, mutta samalla kuvioiden pyörähtäminen on piristävää. “Työn tekeminen on aina vähän erilaista uudella kokoonpanolla. Sitä oppii poimimaan hyviä menetelmiä ja yhdistelemään uusia tekemisen tapoja vanhoihin.” 

Pietarin tähänastinen kokemus työnjohdossa on keskittynyt raudoituksiin ja perustuksiin sekä viimeisimpänä aurinkovoiman rakentamiseen. Halua kehittyä yhä pidemmälle kuitenkin riittää - tulevaisuudessa ehkä myös projekti- ja työpäällikkötasoiset työt saattaisivat kiinnostaa: “Haluan laajentaa osaamistani seuraavalle tasolle tuotannon johtamisen osalta ja hallita kokonaisuuksia projektitasolla kattavammin.”  

Kiinnostavista henkilökohtaisen kehittymisen osa-alueista Pietari mainitsee myös Excel-taitojen terävöittämisen, alan tulevaisuutta luotaavat kurssit sekä muun jatkuvan taitojen ylläpitämisen ja kehittämisen. “Toki myös turvallisuusasiat vaativat jatkuvaa koulutuksia”, hän huomauttaa. Työnjohtajan vastuulla on varmistaa, että kaikki työmaalla olevat handlaavat työhön ja turvallisuuteen liittyvät asiat. “Joka vuosi tulee uusia säännöksiä ja ohjeita, jotka tulee ottaa käyttöön työmaalla ja jalkauttaa koko porukalle. Siksi ne on aina ensimmäisenä itse opeteltava.” 

Perehdytystä on Pietarin mukaan tietoisesti kehitetty entistä paremmaksi hänen Suvicilla työskentelynsä aikana: “Nykyistä työnantajaa voi suositella siltäkin kantilta. Jokainen työmaalle tulija perehdytetään hyvin, ja meillä on esimerkiksi työnjohtoharjoittelijaa neuvomassa sekä ohjaamassa aina toinen, kokeneempi työnjohtaja.” 

Kuka

Nimi: Pietari Savonjousi 
Aloitti työt Suvicilla: toukokuussa 2020  
Titteli: Vastaava työnjohtaja  
Koulutus: Insinööri 

 

Elektroniikkatie 4
90590 Oulu, Finland
+358 20 741 8840

Laskutus

Pyydämme toimittamaan laskut ensisijaisesti verkkolaskuna. 
Laskulla tulee olla viitteenä ilmoittamamme työmaanumero ja littera. Lasku tulee osoittaa jokaiselle työmaalle erikseen.
Sovellamme rakennuspalveluiden ostossa käännettyä arvonlisäverovelvollisuutta.

Verkkopalvelutunnus: 003728198741
Välittäjä:003721291126 (Maventa)
Sähköpostitse: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Postitse: 
Suvic Oy
28198741
PL 100
80020 Kollektor Scan

Pyydämme toimittamaan laskut ensisijaisesti verkkolaskuna. Laskulla tulee olla viitteenä ilmoittamamme työmaanumero ja littera. Lasku tulee osoittaa jokaiselle työmaalle erikseen.

Suvic Oy

Sovellamme rakennuspalveluiden ostossa käännettyä arvonlisäverovelvollisuutta.

Verkkolaskuosoite: 003728198741
Välittäjä: 003721291126 (Maventa)
Sähköpostitse: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Suvic AB

Verkkolaskuosoite: 5594260944
Välittäjä: Apix Messaging (APIXSE)
Sähköpostitse: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.