
Koko kesä Suvicilla - kesätyöntekijöiden kokemuksia työmaalta
Kesällä 2023 on Suvicin Iissä sijaitsevalla työmaalla työskennellyt kaksi kesäharjoittelijaa: Peppi Penttilä ja Matti Martin. Kyseessä on kahden puiston: Isokankaan ja Palokankaan kokonaisuus, johon Suvic toteuttaa perustusurakan. Toteutukseen kuuluu 17 perustusta, joista 16 tehtiin kallioankkuriperustuksena ja yksi gravitaatioperustuksena.
Kesätyöntekijät aloittivat työt toukokuun alussa ja palasivat koulun penkille elokuun päätteeksi. Työmaa on tarjonnut molemmille “kesureille” aitiopaikan tuulivoiman perustusten rakentamisen seuraamiseen lähes alusta loppuun.
Hybridimalli yhdisti työmaan ja toimistohommat
Suvicille voi päätyä kesätöihin useammankin alan opiskelijana. Tyypillisimpiä hakijoita ovat maarakennuksen, rakennus- ja yhdyskuntatekniikan, energia- ja ympäristötekniikan sekä sähköalan koulutusohjelmien opiskelijat. Peppi esimerkiksi opiskelee Oulun yliopistossa rakennus- ja yhdyskuntatekniikkaa ja palaa syksyllä kolmannen vuoden opintojen pariin – edessä on myös kandidaatin tutkielman kirjoittaminen.
Hänen tapauksessaan päädyttiin yhdessä hybridityökuvaan, jossa Peppi työskenteli osan viikosta työmaalla työnjohdossa ja osan tehden suunnitteluharjoittelua Oulun toimistolla. Työmaalla Pepin tehtäviin ovat kuuluneet työmaadokumentaatio, laadunvarmistus ja turvallisuuden parissa työskentely. Toimistolla hän on puolestaan avustanut kaapelointisuunnitelmissa, rakennelaskelmien kanssa sekä hakemaan tuntumaan muihinkin rakennesuunnitteluun liittyviin työtehtäviin, myös 3D-suunnittelun osalta.
Kesätyö avasi mahdollisuuden työnjohtotehtävien harjoitteluun
Konetekniikkaa Oamkilla toista vuotta opiskeleva Matti toivoi Suvicille hakiessaan pääsevänsä työnjohtohommiin, ja toive onkin toteutunut Isopalossa. Hän on keskittynyt kokoaikaisesti työnjohdon tehtäviin, joihin on kuulunut monipuolisesti erilaisia osioita, kuten työturvallisuuden valvontaa (ml. MVR-kierrokset), kuormien vastaanottoa, raudoitustarkastuksia ja muita laadunvarmistuksellisia tehtäviä, kuten valujen loggereiden valmistelut.
Matille kesä on tarjonnut paljon uuden opettelua niin työtehtävien kuin sanastonkin osalta: “Olen itse tosi onnellinen myös siitä, että pääsin käyttämään työmaalla englantia. Nyt olo on itsevarmempi, kun tietää, että sillä pärjää työelämässä, ja kielen käyttökynnys on matalampi harrastuksissakin!”
Harjoittelusta käteen jää muutakin kuin palkkakuitti
Molemmat jutun kesätyöntekijöistä kertovat, että heti ensimmäisinä päivinä tuli paljon mielenkiintoista asiaa ja uutta opittavaa. “Työkavereilta on kuitenkin saanut tukea ja neuvoja kaikissa asioissa, joten apua on ollut helppo kysyä. Suvicilla on päässyt myös sisään porukkaan helposti, ja täällä on töissä kivoja tyyppejä”, Matti sanoo.
Pepin ja Matin kerratessa kesää nousee esille monenlaisia huippuhetkiä Iissä. Kesän parasta aikaa ovat Matin mielestä olleet hetket, jolloin on huomannut pärjäävänsä itsenäisesti: “Kesätyöjakson loppua kohti on itse alkanut käsittämään, että mitä kaikkiin eri työvaiheisiin tarvitaan, niihin on jo osannut varautua ja niitä on oppinut ennakoimaan paremmin.”
Peppi puolestaan nostaa esiin valuja edeltävien päivien valmistelut, joissa parivaljakko suoritti järjestelyjä myös yhdessä: “Silloin tuntui, että on tosissaan hyödyksi, kun varmistimme pitkän päivän tekemällä, että seuraavana päivänä kaikki menee hyvin. Tämä on ollut tosi opettavainen ja monipuolinen harjoittelu. Nyt hoksaa hyvin, kuinka paljon tuulivoimarakentamisesta jo tietää, vaikka ennen kesää lähtötiedot olivat käytännössä nolla.”
Kesätöissä pääsee todistamaan osaamisensa ja asenteensa
Kesätyöt ja harjoittelut ovat opiskelijalle tai vastavalmistuneelle mahdollisuus todistaa osaamisensa sekä työotteensa. Menestyminen energiarakentamisen alalla vaatii halukkuutta tarttua tekemiseen, valmiutta jatkuvaan oppimiseen ja kasvun asennetta. “Usealla meillä nytkin töissä vakituisesti olevista on takanaan joko opiskeluaikainen harjoittelu- tai kesätyöpätkä – osa on myös tehnyt opintoihin liittyviä opinnäytetöitä meille”, Suvicin tuotantojohtaja Janne Räisänen kertoo, ja jatkaa: “Pepin kanssa olemme jo sopineet, että hän jatkaa talvella Suvicilla osa-aikaisena. Kannustamme kuitenkin yrityksenä vahvasti itse kutakin hoitamaan tutkintonsa ja opintonsa valmiiksi. Meille kyllä ehtii sitten taas aikanaan takaisin!”
Kesätyöt myös mahdollistavat opiskelijalle tutustumisen yritykseen ja sen kulttuuriin. Suvicin tapauksessa kesätyöt myös tarjoavat mahdollisuuden tutustua uusiutuvan energian rakentamisen alaan, jonka arjesta koulu ei välttämättä ole synnyttänyt tarkkaa käsitystä. “Esimerkiksi työmaan yleiset turvallisuuskäytännöt ja työmailla liikkuminen ovat asioita, joita luokkahuoneessa ei opita. Myös valujen tekeminen tuulipuistossa eroaa merkittävästi vaikkapa asuntorakentamisesta, jo kuutiomäärien vuoksi. Olemassa oleva kokemus työmaalta on valmistumisen jälkeisessä työnhaussa kullanarvoista, vaikka perehdytämme tietenkin jokaisen taloon tulevan huolella joka tapauksessa”, Räisänen kertoo.
PS: Haluatko olla mukana rakentamassa huomisen energiaa? Ovatko mielessäsi harjoittelu, kesätyöt, tai opinnäytetyö? Ota meihin yhteyttä avoimella hakemuksella, ja kerro meille hieman opinnoistasi, kokemuksestasi, suunnitelmistasi ja tavoitteistasi. Käsittelemme kaikki hakemukset ja kerromme, jos meillä olisi tarjota etsimääsi vastaava rooli.
Varsinaisen kesätyöhakukampanja vuodelle 2024 starttaa hieman myöhemmin, loppuvuodesta 2023.