Skip to main content
Tuulinen saaga Norjasta: perustusten vahvistaminen uusien kallioankkureiden avulla
11 tammikuu, 2024

Tuulinen saaga Norjasta: perustusten vahvistaminen uusien kallioankkureiden avulla

11 tammikuu, 2024

Kesällä 2023 Suvic pääsi toteuttamaan Pohjois-Norjan jäyhissä maisemissa mielenkiintoisen urakan. Tavoitteena oli saada asiakkaan tuulipuiston voimaloiden perustukset kestämään voimaloiden koko suunnitellun käyttöiän ajan. Onnistuimme tehtävässä kehittämällä innovatiivisen ratkaisun, jossa olemassa olevaa perustusta vahvistettiin lisäämällä siihen uusia kallioankkureita. 

“Asiakas otti meihin yhteyttä, ja tiedusteli, pystyisimmekö tekemään tällaista. Koska olimme jo aiemmin toteuttaneet hieman saman tyyppisen vahvistamisen, tartuimme tehtävään”, Suvicin Design Manager Jaakko Norrkniivilä kertoo. Suvic suunnittelikin uuden toteutustavan, jolla työ pystyttiin tekemään. “Projektin uniikkiutta kuvaa hyvin se, että tilaaja oli tehnyt jo kartoitustyötä öljynporauslauttojen porareita myöten, jotka olivat kaikki todenneet, että he eivät pysty tekemään työtä tai ylipäätään halua ottaa sitä vastaan”, Norrkniivilä jatkaa.  

Upeat maisemat – haastavat olosuhteet 

Työt päästiin aloittamaan myöhään kesällä, sillä alueella vallitsi porojen vasomisen jälkeinen rauhoitusaika. Työpäällikkönä kohteessa toiminut Sami Sainio kertoo, että helteen kanssa ei tällä työmaalla varsinaisesti tarvinnut kamppailla: “Kun kävimme tutustumassa kohteeseen muutamaa viikkoa ennen töiden aloitusta kesäkuun alussa, oli lumi vielä maassa. Töiden aikanakin kelit olivat sellaiset, kuin ne vain Jäämeren rannassa pystyvät olemaan - mutta maisemat olivat komeat!” Ankarasta kesäsäästä huolimatta työt etenivät hyvin ja asiakas oli tiiviisti mukana ja osaltaan myötävaikutti onnistumiseen työmaalla. Paikan päällä hyödynnettiin sekä omaa että aliurakoitsijan työvoimaa. “Sanalla sanoen tekeminen oli saumatonta”, Sainio summaa. 

Työt tuulipuistossa toteutettiin timanttiporauksena poraamalla 9–12 m syviä reikiä yhteensä 26 ankkurille. Koska kyseessä olivat valmiit perustukset, porattiin reiät olemassa olevien kallioankkurien väliin niin teräslevyyn, perustukseen kuin kallioonkin. Näihin uusiin reikiin asennettiin lopulta uudet kallioankkurit, jotka jännitettiin. Tilan ahtauden vuoksi kohteessa ei voitu käyttää tavanomaista porauskalustoa, vaan työhön modifioitiin uusinta porausteknologiaa hyödyntävä uusi laitteisto. 

Tarvittaessa Suvic kykenee myös poraamaan tuulivoimaloiden perustusten vahvistamiseksi olemassa olevan, vanhan pultin pois ja asentamaan uuden pultin samaan reikään - toimenpide, johon useimmilla alan toimijoilla ei ole osaamista. “Pystymme tarjoamaan palveluja puistojen elinkaaren eri vaiheissa”, Norrkniivilä huomauttaa, ja jatkaa: “Alusta asti yksi keskeinen arvomme on ollut, että olemme valmiita auttamaan asiakasta tarjoten parasta mahdollista ratkaisua, sekä ammattitaitoa sen laadukkaaksi toteuttamiseksi.” 

Valmius tekemiseen koko Pohjolassa 

Työvoiman vapaa liikkuvuus Pohjoismaissa mahdollistaa projektien toteuttamisen Suomen lisäksi helposti myös Ruotsissa ja Norjassa. Erityisen vaivatonta pohjoiseen suuntaaminen on yrityksen kotipaikan sijaitessa Oulussa. Koska Suvicilla on jo aiempaa kokemusta valtiorajat ylittävästä toiminnasta, juridinen puoli esimerkiksi ajoneuvojen ja työvälineiden kuljettamiseksi on hallussa. 

Norrkniivilä kertoo, että yrityksen etuna on myös henkilöstö, jolta löytyy joustoa, halua sekä kykyä lähteä ja tehdä. “Meillä on töissä porukkaa, joka on valmista haastamaan itseään projektihankkeiden myötä uusissa ympäristöissä ja olosuhteissa.” 

Elektroniikkatie 4
90590 Oulu, Finland
+358 20 741 8840

Laskutus

Pyydämme toimittamaan laskut ensisijaisesti verkkolaskuna. 
Laskulla tulee olla viitteenä ilmoittamamme työmaanumero ja littera. Lasku tulee osoittaa jokaiselle työmaalle erikseen.
Sovellamme rakennuspalveluiden ostossa käännettyä arvonlisäverovelvollisuutta.

Verkkopalvelutunnus: 003728198741
Välittäjä:003721291126 (Maventa)
Sähköpostitse: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Postitse: 
Suvic Oy
28198741
PL 100
80020 Kollektor Scan

Pyydämme toimittamaan laskut ensisijaisesti verkkolaskuna. Laskulla tulee olla viitteenä ilmoittamamme työmaanumero ja littera. Lasku tulee osoittaa jokaiselle työmaalle erikseen.

Suvic Oy

Sovellamme rakennuspalveluiden ostossa käännettyä arvonlisäverovelvollisuutta.

Verkkolaskuosoite: 003728198741
Välittäjä: 003721291126 (Maventa)
Sähköpostitse: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Suvic AB

Verkkolaskuosoite: 5594260944
Välittäjä: Apix Messaging (APIXSE)
Sähköpostitse: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.