Skip to main content
Triconin ja Suvicin työyhteenliittymä rakentaa lämpöpumppulaitoksen Fortumille Espoon Hepokorven datakeskusalueelle
20 maaliskuu, 2024

Triconin ja Suvicin työyhteenliittymä rakentaa lämpöpumppulaitoksen Fortumille Espoon Hepokorven datakeskusalueelle

20 maaliskuu, 2024

Triconin ja Suvicin muodostama työyhteenliittymä rakentaa Espoon tulevalle datakeskusalueelle Fortumin kaukolämpöverkkoon hukkalämpöä talteen keräävän lämpöpumppulaitoksen. Yhdessä aiemmin julkaistun Kirkkonummen Kolabackenin datakeskusalueelle sijoittuvan lämpöpumppulaitoksen kanssa kohde muodostaa ennennäkemättömän hukkalämmön hyödyntämisen mittakaavan. 

Hepokorven datakeskuksen hukkalämpöä ja ilmassa olevaa lämpöä hyödyntävä lämpöpumppulaitos käsittää talteenottorakennuksen, jossa on lämpöpumput datakeskuksen lämmön talteenottoa varten, ilma-vesilämpöpumput ja sähkökattilan. Työn tilaajana toimii Fortum Power and Heat Oy. 

“Hepokorven datakeskus sijaitsee optimaalisesti kaukolämpöverkon läheisyydessä. On upeaa, että pääsemme rakentamaan sekä Fortumin Kirkkonummen että Espoon lämpöpumppulaitoksia. Hukkalämmön hyödyntäminen täydentää hiilidioksidivapaan energiatuotannon rakentamisen palveluvalikoimaamme, johon myös tuulivoima ja aurinkovoimaloiden kokonaisratkaisut kuuluvat”, Suvicin toimitusjohtaja Ville Vesanen kertoo hankkeesta. 

Datakeskusten hukkalämmöllä voidaan korvata merkittävä osuus fossiilisiin polttoaineisiin perustuvasta lämmöntuotannosta Espoon kaukolämpöverkon alueella. Käytännössä datakeskuksen sisäilman lämpö siirretään lämmönvaihtimen kautta veteen, joka kulkee suljetussa kierrossa lämpöpumppulaitokseen. Laitoksesta lämpöä siirretään tarpeen mukaan kaukolämpöjärjestelmään ja tuhansiin koteihin sekä muihin käyttökohteisiin. Lämpöä laitoksen on tavoitteena tuottaa lämmityskaudelta 2025–2026 alkaen. 

“Espoon ja Kirkkonummen hankkeet edistävät dekarbonisaatiota ja samalla kotitaloudet, palvelut ja yritykset saavat kilpailukykyistä, puhdasta ja luotettavaa sähköpohjaista kaukolämpöä. Fortumin kaukolämpö Suomessa tuotetaan hiilettömästi jo vuonna 2024 ja hiilineutraalisti ennen vuotta 2030”, projektijohtaja Teemu Nieminen Fortumin lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnasta summaa hankkeen hyötyjä. 

“Laiteasennusvalmius kohteessa saavutetaan vuoden 2025 keväällä. Hepokorven lämpöpumppulaitoksen rakentaminen on jonkin verran vaativampaa verrattuna Kirkkonummen Kolabackenin vastaavan laitoksen urakkaan. Tähän vaikuttavat sekä maaperä että Hepokorven tontin koko ja sen sijainti voimalinjojen ja Kehä III välissä, kummassakin hankkeessa TYL:n projektipäällikkönä toimiva Suvicin Jukka Kallio toteaa. 

Lisätiedot:  
Ville Vesanen    
Toimitusjohtaja, Suvic Oy 
Puh. 044 328 9928    
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Havainnekuva: Ramboll Finland Oy 

Elektroniikkatie 4
90590 Oulu, Finland
+358 20 741 8840

Laskutus

Pyydämme toimittamaan laskut ensisijaisesti verkkolaskuna. 
Laskulla tulee olla viitteenä ilmoittamamme työmaanumero ja littera. Lasku tulee osoittaa jokaiselle työmaalle erikseen.
Sovellamme rakennuspalveluiden ostossa käännettyä arvonlisäverovelvollisuutta.

Verkkopalvelutunnus: 003728198741
Välittäjä:003721291126 (Maventa)
Sähköpostitse: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Postitse: 
Suvic Oy
28198741
PL 100
80020 Kollektor Scan

Pyydämme toimittamaan laskut ensisijaisesti verkkolaskuna. Laskulla tulee olla viitteenä ilmoittamamme työmaanumero ja littera. Lasku tulee osoittaa jokaiselle työmaalle erikseen.

Suvic Oy

Sovellamme rakennuspalveluiden ostossa käännettyä arvonlisäverovelvollisuutta.

Verkkolaskuosoite: 003728198741
Välittäjä: 003721291126 (Maventa)
Sähköpostitse: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Suvic AB

Verkkolaskuosoite: 5594260944
Välittäjä: Apix Messaging (APIXSE)
Sähköpostitse: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.