Skip to main content
Solar+ on aurinkopuistojen kaiken kattava kokonaisratkaisu
19 maaliskuu, 2024

Solar+ on aurinkopuistojen kaiken kattava kokonaisratkaisu

19 maaliskuu, 2024

Suvic on kehittänyt energiarakentamisen alalla paljon kiinnostusta herättäneen aurinkovoiman avaimet käteen -konseptin, jonka mukaiset ensimmäiset Solar+ puistot ovatkin jo rakenteilla. Niiden KVR-urakkamallin toteutukseen kuuluvat projekti- ja työmaaorganisaatio, infra- ja sähkösuunnittelu, laiteasennukset, keski-, pienjännite- ja tasavirtakaapeliverkot sekä infratyöt. Lisäksi projektitoteutukseen kuuluu PuistoScada aurinkovoimalan monitorointiin ja tuotannon raportoimiseen. Suvic tarjoaa myös tarvittavan sähköaseman suunnittelun ja toteutuksen samalla avaimet käteen -periaatteella kuin itse aurinkopuistonkin. 

Solar+ konseptin hyödyt asiakkaalle 

Suvic lähti kehittämään Solar+ konseptia, jotta asiakkaille voitaisiin tarjota aurinkovoimaloiden rakentamiseen vaivaton hankintamalli, jonka sisältö ja hinta olisivat selkeitä. Asiakas hyötyy Solar+ konseptista ajallisesti ja rahallisesti, sillä projektin kaikki toiminta tapahtuu vain yhden kokonaisvaltaisen urakoitsijan kanssa. Suvic on erikoistunut isojen maalle sijoittuvien aurinkovoimaloiden rakentamiseen suunnittelu-, hankinta- ja rakennussopimuksena (EPC). Suvic työllistää rakennusvaiheessa myös paikallisia kumppaneita ja hyödyntää paikallista asiantuntemusta, jotta voidaan varmistaa, että hankkeet integroituvat saumattomasti paikalliseen yhteisöön. 

Yksi tärkeimmistä mallin vahvuuksista on Suvicin ennakoiva lähestymistapa riskienhallintaan ja tehokas projektinjohto. “Kokonaisvaltainen lähestymistapamme kattaa koko rakennushankkeen elinkaaren suunnittelusta toteutukseen ja puustonpoistosta käyttöönottoon, mikä takaa asiakkaillemme saumattoman tiedonkulun ja tehokkaan prosessin”, Suvicin aurinkovoimasta vastaava Business Director Jari Koppelo kertoo. 

Räätälöitävissä erikokoisiin voimaloihin 

Suvicin Solar+ konsepti perustuu valmiiksi suunniteltuihin 4–8 MW Power Block -yksiköihin, jotka koostuvat markkinoiden parhaista komponenteista. Puiston skaalattavuus on helppoa ja selkeää yksiköiden määrän kokoa kasvattamalla tai supistamalla. Paitsi paneelien määrää, myös Solar+ ratkaisun laajuutta voidaan räätälöidä asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. 

Laajimmillaan Solar+ KVR/EPC-sopimuksen sisältö voi esimerkiksi kattaa seuraavat projektin osa-alueet: 

  • hankkeen ja työmaan johtaminen sekä hallinta 
  • infra-, rakennus- ja sähkösuunnittelu 
  • kaikkien aurinkosähkölaitoksen laitteiden asennukset ja käyttöönotot (telineet, aurinkopaneelit, invertterit jne.) 
  • muuntamot ja kytkentä sähköasemaan 
  • keskijännite-, pienjännite- ja tasavirtajohtoverkko 
  • kaikki sähkötyöt 
  • rakennustyöt, perustukset ja infrarakentaminen 
  • aurinkopuiston Scada valvonta- ja ohjausjärjestelmä 
  • valinnainen HV/MV-sähköaseman rakentaminen 
  • valinnaiset käyttö- ja kunnossapitopalvelut 

Laadukkaat komponentit varmistavat tehokkaan tuotannon 

Suvicille on tärkeää, että aurinkovoimalat rakentuvat laadukkaista ja kestävistä komponenteista ja laitteista, jotka on tuotettu vastuullisesti. “Olemme rakentaneet suorat yhteydet alan parhaisiin toimittajiin, jolloin voimme sulkea toimitusketjusta pois kustannuksia nostavat välikädet”, Koppelo kertoo. Olemassa olevien hankintakanavien ansiosta komponentit ja laitteet voidaan räätälöidä myös asiakkaan toiveiden mukaisesti. 

“Tällä hetkellä tilaamme paneelit kiinalaisilta kumppaneilta, jotka toimittavat paljon tavaraa Eurooppaan alan suurimmille toimijoille, ja joiden tuotantotilat olemme itse käyneet auditoimassa paikan päällä”, Koppelo kertoo. Jokainen Suvicille tuleva paneeli tarkastetaan huolellisesti tehtaalla myös suorituskyvyn osalta, ja vain ykkösluokan paneelit jatkavat matkaansa rahtina käyttöön. “Korkealaatuisesta tuotannosta huolimatta jokainen linjastolta tuleva paneeli on yksilö ja paneeleja on erilaatuisia. Pienetkin poikkeavuudet uuden paneelin suorituskyvyssä tekevät paneelin elinkaaren aikana ison eron”, Koppelo jatkaa.  

Teollisen luokan aurinkopuistoon kaapelia vedetään satoja kilometrejä, joten oikean tuotteen löytäminen kuhunkin tarpeeseen on kustannuksiltaankin merkittävä valinta. Kaapelia Suvicille toimittavat tällä hetkellä eurooppalaiset tehtaat. “Kaapeleidenkin hankinnassa pystymme hyödyntämään vuosien saatossa energiarakentamisen saralla rakentamaamme kumppaniverkostoa, vaikka tuuli- ja aurinkopuistot ovat toteutukseltaan hyvin erilaisia projekteja”, Koppelo kertoo. 

Ensimmäiset Suvic Solar+ aurinkovoimalat rakentuvat jo 

Suvicin ensimmäinen Solar+ kohde on Lakarin aurinkopuisto Rauman lähettyvillä. Aurinkovoimala-alueen pinta-ala on noin 40 hehtaaria ja sinne on asennettu noin 58 000 paneelia. Yhteensä puiston teho on 32 MW. Keväällä 2024 valmistuessaan puisto on Suomen suurin tuotannossa oleva aurinkovoimala. Tilaajana kohteessa on CPC Finland. 

Vuoden 2024 alussa starttasi puolestaan Heininevan työmaa Lapualla. Kyseessä on 102,2 MWp:n jättihanke, joka sijoittuu entiselle turvetuotantoalueelle. Kokonaisuudessaan aurinkovoimalaan asennetaan yli 140 000 paneelia 140 hehtaarin alalle. Puiston tilaaja on EPV Aurinkovoima, joka on EPV Energian sataprosenttisesti omistama tytäryhtiö. 

Vaikka Solar+ on konseptina verrattain uusi tapa aurinkovoimalan toteutukselle, Suvicille on kertynyt jo muun energiarakentamisen kokemuksen ohella vankka näkemys aurinkopuistojen rakentamisesta teollisessa mittaluokassa. Koppelo kertoo, että erityisesti erilaisissa ympäristöissä rakentaminen on Suvicin vahvuus: “Olemme keränneet tietoa aurinkopuistojen toteuttamisesta monenlaisissa haastavissakin perustusolosuhteissa, ja sillä osaamisella erotumme kirkkaasti kilpailijoista tällä hetkellä. Pystymme auttamaan asiakasta välttämään sudenkuoppia jo suunnitteluvaiheessa.”  

Suvic on monelle tuttu tuulipuistojen rakentajana, vaikka kyseessä on monipuolinen uusiutuvan energian rakentaja. “Olemme olleet tuulivoimassa varmasti näkyvä rakentaja, mutta olemme aiemminkin olleet rakentamassa biolämpölaitosta ja hukkalämmön talteenottoa, joten aurinkoenergiaan keskittyminen on osa pitkää luonnollista kehityskaarta”, Koppelo kertoo, ja jatkaa, että Suvicin tavoite on olla merkittävä pohjoismainen aurinkopuistojen urakoitsija: “Tarjouspyynnöt painottuvat tällä hetkellä yhä enemmän aurinkoenergian rakentamiseen, ja olemme aktiivisesti mukana kilpailussa Suomen, Ruotsin ja Norjan suurimmista aurinkovoimalakohteista.” 

Kiinnostuitko? Ole hyvä ja ota yhteyttä: 
Jari Koppelo 
Business Director, Aurinkovoima / Sähköasemat 
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 
+358 44 734 6312

Elektroniikkatie 4
90590 Oulu, Finland
+358 20 741 8840

Laskutus

Pyydämme toimittamaan laskut ensisijaisesti verkkolaskuna. 
Laskulla tulee olla viitteenä ilmoittamamme työmaanumero ja littera. Lasku tulee osoittaa jokaiselle työmaalle erikseen.
Sovellamme rakennuspalveluiden ostossa käännettyä arvonlisäverovelvollisuutta.

Verkkopalvelutunnus: 003728198741
Välittäjä:003721291126 (Maventa)
Sähköpostitse: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Postitse: 
Suvic Oy
28198741
PL 100
80020 Kollektor Scan

Pyydämme toimittamaan laskut ensisijaisesti verkkolaskuna. Laskulla tulee olla viitteenä ilmoittamamme työmaanumero ja littera. Lasku tulee osoittaa jokaiselle työmaalle erikseen.

Suvic Oy

Sovellamme rakennuspalveluiden ostossa käännettyä arvonlisäverovelvollisuutta.

Verkkolaskuosoite: 003728198741
Välittäjä: 003721291126 (Maventa)
Sähköpostitse: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Suvic AB

Verkkolaskuosoite: 5594260944
Välittäjä: Apix Messaging (APIXSE)
Sähköpostitse: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.