Skip to main content
28 huhtikuu, 2021

Haasteena lämpötila

28 huhtikuu, 2021
Tänään 28.4. vietetään työturvallisuuspäivää, joka on YK:n teemapäivä turvallisen ja terveellisen työympäristön puolesta.

Viimeisen vuoden aikana olemme työmaalla nähneet jälleen kaikenlaisia ääriolosuhteita helteistä myrskyyn ja pakkaseen. Aukealla paikalla ulkona työskennellessä on varauduttava monenlaisiin sääolosuhteisiin.  

Talvi poikkesi tavanomaisesta talvesta suurella lumimäärällä. Lumi ei itsessään ole esteenä työnteolle, mutta erityisen runsasluminen talvi tuo haasteita turvallisen työympäristön luomiselle. Yleisimpiin työtapaturmiin kesällä sekä talvella kuuluu liukastuminen ja kompastuminen töissä tai työmatkalla. Arvatenkin talvella lumen ja jään vaikutuksesta erityisesti liukastumistapaturmat ovat valitettavan yleisiä, ja joiden ennaltaehkäisyyn tulee kiinnittää erityistä huomiota. Liukkauden torjunta lähtee yleensä liikkeelle auraamisesta, jossa priorisoidaan aurattavaksi ensimmäisenä alueet, joilla liikutaan jalan. Usein jo pelkkä auraaminen auttaa tilanteeseen merkittävästi, sillä murskekenttä on jo sellaisenaan epätasainen, eikä yleensä sen vuoksi muutu peilijääksi. Työntekopaikoille järjestetään hiekoitushiekkaa ja/tai suolaa, jota voi tarvittaessa levittää kulkureiteille. Työmaalla kävellessä voi käyttää tarvittaessa nastallisia turvakenkiä tai irrotettavia nastoja, joita on työmaalla halukkaille tarjolla. Raudoitus- ja valutyössä iso osa päivästä kuluu kuitenkin kävellen raudoituksilla, jotka jäätyvät lämpötilan laskiessa pakkaselle. Raudoitusten päällä kulkiessa eivät nastat tai hiekoitus auta, joten silloin on yksinkertaisesti vain noudatettava erityistä varovaisuutta liikkuessa raudoitusten päällä, ja pitää huoli riittävästä tauotuksesta päivän aikana.  

Työmaalla pidetään työskentelyalueen läheisyydessä generaattoreita ja muita sähkölaitteita, joiden sähköjohdot voivat jäädä pienenkin lumipeitteen alle piiloon.  Nostokentillä voi myös olla irtonaisia nostovöitä tai kertakäyttöliinoja, joihin voi kompastua, jos ne jäävät lumen alla huomaamatta. Tästä syystä siisteys ja järjestys on varsinkin talvella asia, josta täytyy pitää huoli joka ikinen päivä ja katsoa että työpiste jää siistiksi päivän lopuksi. Lisäksi kulkuteille ei varastoida tavaroita ja kaikki materiaalit pyritään pitämään siististi paikoillaan. 

Toisena ääripäänä erityisen kuuma kesä tuo haasteita työturvallisuuteen. Viime kesä oli tällainen. Myös kesäisin yleisin työtapaturma on kompastuminen. Helleolosuhteissa tapaturmariskiä pahentaa lämpöön liittyvät ongelmat, kuten lämpöpyörtyminen tai lämpöuupuminen. Fyysistä työtä tehdessä tuulettomassa kuopassa täytyy huolehtia todella hyvin riittävästä nesteensaannista ja työn tauottamisesta. Pitkähihainen ja -lahkeinen vaatetus tekee kuumista työolosuhteista entistä haastavampia, mutta se on välttämättömyys viiltohaavojen ja erilaisten palovammojen välttämiseksi. Pitkät vaatteet suojaavat myös auringon UV-säteilyltä, jolta suojautuminen saattaa helposti muuten päästä unohtumaan. Kuumuuden aiheuttamia haittoja on pyritty torjumaan huolehtimalla mm. riittävästä tauotuksesta ja juomien saatavuudesta. Lisäksi turvallisuus- ja laatusyistä voidaan siirtää työvaiheita, esimerkiksi valuja, yöllä tehtäväksi.  

Työturvallisuus on asia, joka vaatii päivittäistä tarkastelua jokaiselta työmaalla työskentelevältä. Erilaiset olosuhteet ja säännöt aiheuttavat työmaalla välillä haasteita ja toisinaan turhautumistakin. Jokaisella meillä on kuitenkin oikeus päästä kotiin terveenä työpäivän jälkeen, mistä muistutuksena työturvallisuuspäivää vietetään.

Elektroniikkatie 4
90590 Oulu, Finland
+358 20 741 8840

Laskutus

Pyydämme toimittamaan laskut ensisijaisesti verkkolaskuna. 
Laskulla tulee olla viitteenä ilmoittamamme työmaanumero ja littera. Lasku tulee osoittaa jokaiselle työmaalle erikseen.
Sovellamme rakennuspalveluiden ostossa käännettyä arvonlisäverovelvollisuutta.

Verkkopalvelutunnus: 003728198741
Välittäjä:003721291126 (Maventa)
Sähköpostitse: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Postitse: 
Suvic Oy
28198741
PL 100
80020 Kollektor Scan

Pyydämme toimittamaan laskut ensisijaisesti verkkolaskuna. Laskulla tulee olla viitteenä ilmoittamamme työmaanumero ja littera. Lasku tulee osoittaa jokaiselle työmaalle erikseen.

Suvic Oy

Sovellamme rakennuspalveluiden ostossa käännettyä arvonlisäverovelvollisuutta.

Verkkolaskuosoite: 003728198741
Välittäjä: 003721291126 (Maventa)
Sähköpostitse: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Suvic AB

Verkkolaskuosoite: 5594260944
Välittäjä: Apix Messaging (APIXSE)
Sähköpostitse: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.